Tuesday, May 12, 2015

bekas a.k.a. dulang hantaran 2 ringgit


Assalamualaikum sume.. arini aku ketiadaan mood utk fokus pd kerja.. alasannye sbb my 2nd day.. kesakitan yg amat bangat sih.. hah.. utk mengurangkan 'rasa' itu, aku nak crite pasal dulang hantaran utk my coming soon big day.... ok.. crite psl kahwin ni kan mmg byk kuar ongkosnya.. duit kluaq bagaikan air yg mencurah2.. dengar dari pengalaman org2 yg dah kawin la kan.. muahaha.. n sebenarnye stiap cara perbelanjaan yg kite spend tu pn memainkan peranan yg amat penting.. haha.. ckp cam ade pengalaman lak kan..

Ok2 la.. xnak merapu panjang2.. straight to the point..  pasal barang2 dlm dulang hantaran ni sume kami decide nak wat 5 balas 7... means aku kne bg die 7 dulang then pihak lelaki balas 5 dulang.. itulah seperti yg kami decide.. hope x jd cam tunang aritu.. asalnye nak 7 balas 9.. pastu tambah 9 balas 11 sbb ade beberapa pihak belah aku nak sponsor 2 dulang.. last2 jd 9 balas 13.. ade jgk last minute nak sponsor lg..  alhamdulillah la.. rezki pihak sebelah.. dpt lebih.. kire yg lebih tu mcm hadiah je la..

Mase tunang aritu kami mmg decide nak bg makanan je.. tp utk hantaran kahwin ni kami tukar kepada barang2 yg mmg nak pakai la lps kahwin nnti.. aku sebenarnya dah start beli sikit2 brg hantaran utk kenduri aku yg bakal menyusul insyaAllah bln 9 ni... utk hantaran encik tunang aku dah beli 2 brg.. kain ela utk buat baju melayu & set perfume.. tp xnk crite lg kat sini sbb bju pn x tempah lg.. haha.. dah complete beli sume brg2 nanti aku upload k..

Aku senang je, kalau boleh nak berjimat dlm urusan kenduri kahwin ni selagi boleh.. bukan kedekut ek.. cume nak berhemah la.. xyh membazir sgt dlm urusan sebelum kahwin.. lepas kahwin mesti byk lg duit nak guna kan... plus ade mase lg.. so boleh la rancang utk jimat mane2 yg patut kan......

Aku ade jgk la wat survey / blogwalking kat blog b2b or ex b2b utk tgk cmne persiapan diorng.. dari situ la timbul idea ni.. means d.i.y. atau guna idea2 utk jimat dlm hal2 berkenaan dulang hantaran ni.. aku kalau boleh nak something yg boleh digunakan kembali.. mmg la kalau beli dulang hantaran yg betul2 punye boleh recycle blk utk adik beradik yg len kan.. tp tu lain crite.. adik beradik aku x ramai pn.. haha.. bile survey tu ade yg guna pinggan putih.. cantik jgk idea tu.. boleh digunakan semula lps majlis.. murah jgk.. tp takut pecah lak kalau terjatuh.. ye la.. kan berat.. pinggan tu ofkos tebalkan..

Last2 skali tau aku pilih ape???.. tadaaaaa... lihat gambar dibawah.. beli bekas a.k.a. dulang biase je.. lps kahwin nnti boleh guna blk.. letak buah2 ke.. nak tau x brape aku beli bekas ni??.. RM2.00 + gst RM0.12... nyesal x beli sblum april.. sia2 je kne byr cukai.. haha.. aku beli dulang ni kat kedai RM2 je.. murah giler kan.. design pn not bad la.. kalau pecah pn x rase rugi.. tp siyes, agak tebal la bekas ni..hehe.. tp mcm mane nak mendesign tu blum ade pape idea lg.. klu nak bg tinggi sikit mgkn kene lapik dgn polistren kat bwh tu je kan.. make it simple.. yg tu tgk keadaan n kne tny pendapat dari yang pakar.. muahahaha...


pandangan dari atas...


pandangan sisi... ade 7 pcs...


1 pc : RM 2.00 + gst : 0.12 : RM 2.12
7 pcs : RM 14.00 + gst : 0.84 :RM 14.84 



So, total RM 14.84 sahaja utk 7 bekas.... jimat kan.. berbaloi-baloi.. so next... hunting for 5 item lg utk letak dlm ni.. utk brg2 tu nnti kami plan nak beli awal bln 7 ni.. mesti ade sale kan.. jimat dah kat situ lg..kan kite raya pertengahan bln 7.. so kire cam shopping raya skali la kan.. 



tips jimat selagi boleh.....










No comments:

Post a Comment